آشنایی با کاربردهای VOIP
آشنایی با کاربردهای VOIP

کاربردهای voip
فناوری VoIP کاربردهای بسیاری در سیستم های مخابراتی امروزه دارد. از VoIP برای انتقال خطوط تلفن، اتصال دفاتر به سیستم تلفنی یکدیگر، ایجاد مرکز نوین پشتیبانی مشترکین استفاده شده است. فناوری VoIP در این موارد باعث کاهش هزینه، افزایش امکانات و بهبود قابلیت اطیمنان می شود. در ادامه برخی از کاربردهای VoIP را بررسی می کنیم.
۱ کاربرد – VoIP در انتقال خطوط تلفن:
یکی از مهمترین کاربردهای فناوری VoIP انتقال خطوط تلفن بر روی اینترنت است. در این کاربرد تماس های تلفنی با استفاده از گیت وی های VoIP از یک سو به صورت بسته های دیتا در می آیند و در سوی دیگر دوباره بر روی خطوط تلفنی قرار می گیرند. با توجه به ارزان بودن و فراگیر بودن دسترسی به اینترنت، انتقال خطوط تلفن به سهولت انجام می گیرد و در هزینه ها به شدت صرفه جویی می شود. ارسال تماس ها بر روی اینترنت در مبدا را اصطلاحاً اوریجینشن ( Origination ( می گویند. در مقصد )که ممکن است آنسوی دنیا باشد( تماس ها با عمل ترمینشن ) Termination ( دوباره به صورت مکالمات تلفنی در می آید. با توجه به صرفه جویی در هزینه ها، این کاربرد VoIP به شدت فراگیر شده است.

۲ مراکز تماس نوین با – VoIP :
فناوری VoIP برای ایجاد مراکز تماس نوین برای پشتیبانی بهینه کاربران و یک سیستم بازاریابی قوی استفاده می شود. در این نوع کاربرد هدف کمتر کردن هزینه ها نیست. بلکه هدف اصلی استفاده از قابلیت های فراوان فناوری VoIP است. مراکز تماس نوین قابلیت های بسیاری در اختیار کاربران می گذارد. به عنوان مثال کاربران می توانند همزمان از روش های چت، ایمیل، تماس تلفنی و پیام کوتاه برای ارتباط با یک سازمان و یا شرکت استفاده کنند. در این کاربرد VoIP ، مدیران به سادگی می توانند فعالیت کارمندان در پاسخگویی به مشتریان را نظاره کنند.
ترکیب فناوری VoIP با نرم افزارهای کامپیوتری باعث می شود بهرور ی کارمندان افزایش یافته و زمینه جلب رضایت مشتریان فراهم شود.

۳ -استفاده از VoIP برای اتصال دفاتر ادارات:
در سیستم تلفنی سنتی هر دفتر یک شرکت یا سازمان دارای یک سیستم تلفنی جداست. کارمندان هر دفتر برای تماس به یکدیگر باید از خطوط تلفن و زیرساخت مخابرات استفاده کنند.
این موضوع هزینه ارتباطات را بالا می برد. علاوه بر آن کارمندان مجبورند برای یک تماس ساده شماره های متعددی بگیریند. اما در این کاربرد VoIP ، تمامی دفاتر از یک سیستم تلفنی استفاده
می کنند و کارمندان هر دفتر برای تماس با یکدیگر فقط شماره داخلی می گیرند.
۴ سیستم – VoIP برای جایگزینی سانترال های سنتی:
با استفاده از سیستم VoIP میتوان به کلی سانترال های قدیمی را کنار گذاشت. در این صورت تمامی کاربران دارای تلفن های VoIP می شوند و ازتلفن های سنتی استفاده نمی کنند. هرچند در این روش تجهیزات قدیمی )سانترال ها و تلفن های آنالوگ( از رده خارج می شوند، اما سیستم VoIP جدید امکانات بسیار بیشتری در اختیار کاربران می گذارد.

.۳ کاربرد VoIP در گسترش مراکز تلفن:
در این کاربرد VoIP تعدادی از کاربران از سانترال های قدیمی استفاده می کنند و تعدادی از تلفن های VoIP بهره می گیرند. در این حالت امکانات کاربران آنالوگ محدودتر خواهد بود اما از تجهیزات به نحو بهینه استفاده می شود و دور ریخته نمی شوند. در این کاربرد سرورهای VoIP در کنار سانترال ها قرار می گیرند و به کاربران دارای تلفن VoIP سرویس می دهند.
سانترال قدیمی نیز با گیت وی به سرور VoIP متصل می شود. هم سرور VoIP و هم سانترال در این حالت می توانند به عنوان مرکز تلفن اصلی استفاده شوند.

.۶ کاربردهای VoIP برای اپراتورهای تلفن های ثابت:
اپراتورهای تلفن ثابت مانند شرکت مخابرات ایران می توانند از فناوری VoIP بهره بگیرند و به کاربران سرویس های VoIP بدهند. در این صورت کاربر دیگر نیازی به خرید خط تلفن از شرکت مخابرات ندارد. بلکه از اتصال دسترسی به اینترنت خود ) ADSL و یا بیسیم( هم برای مکالمات استفاده می کند و هم به برای اینترنت. به این نوع کاربرد فناوری VoIP اصطلاحاً شبکه نسل آتی ( NGN ( می گویند. البته ساختار شبکه NGN تفاوت هایی با سیستم VoIP درون سازمانی دارد. اما هر دو از کاربردهای VoIP محسوب می شوند.
شرکت داده های اطلاعاتی سروش

.۷ فناوری VoIP برای اپراتورهای تلفن همراه:
اپراتورهای موبایل می توانند از فناوری VoIP بهره زیادی بگیرند. بهترین مزیت VoIP برای اپراتورهای موبایل امکان ترکیب شبکه موبایل و تلفن ثابت ) Fixed and Mobile Convergence – FMC ( است که به این اپراتورها اجازه می دهد سرویس های یکسانی به کاربران موبایل و کاربران تلفن ثابت ارائه کنند. به عنوان مثال کاربر می تواند با تلفن ثابت اس ام اس ارسال کند و یا از موبایل خود برای دسترسی به صندوق پستی تلفن ثابت استفاده کنند.

مثالهایی از استفاده از فناوری VOIP
در معادنی که اغلب دور از شهرها کشف می شوند، مخابرات امکان ارائه خط تلفن ثابت را منوط به هزینه های بسیار هنگفت سیم کشی اختصاصی از نزدیک ترین شهر تا معدن می داند با توجه به فاصله نسبتاً دور این معادن تا شهرها و جاده های اصلی شبکه موبایل نیز وجود ندارد و یا در صورت وجود شبکه موبایل، همه ی صدها پرسنل معدن می بایست تمامی تماسهای خود را از طریق موبایل برقرار نمایند. در هر صورت وجود ارتباط یک امر حیاتی بوده و مدیران معدن به هر قیمت می بایست امکان تماس با افراد را فراهم سازند .
در معدن ابتدا باید یک لینک بی سیم بین شهرستان نزدیک و معدن برقرار نماییم و از این طریق شبکه را به معدن برسانیم سپس روی بستر شبکه با استفاده از یک گیت وی ۴ پورت، چهار خط شهری آنالوگ را به بسته های اطلاعاتی تبدیل نموده و از روی بستر شبکه به معدن برسانیم. در معدن یک IPBX یا سانترال تحت شبکه قرار میدهیم که این ۴ خط شهری را مابین داخلی های مختلف به اشتراک بگذارد .
به علاوه تعدادی تلفن Dect نیز برای مهندسانی که در محوطه معدن مشغول به کار بودند در نظر گرفتیم که به عنوان یکی از داخلی های آن سانترال IP عمل می نمودند و همواره می شد با این مهندسان تماس برقرار نمود . با هزینه ای کمتر از یک صدم هزینه سیم کشی ۰۶ کیلومتری مخابرات و در مدت زمان کمتر از یک صدم زمان سیم کشی اختصاصی مخابرات ۴ خط شهری به این معدن داده شد .
با قرار دادن یک سانترال کوچک و ارزان قیمت در منزل خودمان، در مرحله اول یک نرم افزار Sip Phone را روی گوشی های موبایل اعضاءِ خانواده نصب نماییم و به این گوشی ها داخلی هایی را
اختصاص بدهیم تا با استفاده از Access point یک شبکه بیسیم در محدوده خانه و شعاع ۰۶ متری آن راه اندازی شود که وقتی در محدوده منزل هستیم تماس های تلفنی را از روی گوشی های موبایل خود پاسخ دهیم .
قواعد شماره گیری به گونه ای تعریف میشود که با شماره گیری هر داخلی در صورت در دسترس نبودن ، تماس به شماره موبایل آن فرد انتقال می یابد. این تنظیمات به فرزند ۴ ساله این امکان را ۱۶۱ و موارد مشابه موبایل پدر، ،۱۶۱ ، می دهد که با شماره گیری شماره های سه رقمی مثل ۱۶۱ مادر، دایی ها یا خاله خود را شماره گیری نماید .
با اتصال یک Intercom بجای آیفون که در کنار درب منزل نصب می شود افرادی که دکمه این اینترکام را فشار می دهند گوشی موبایل شما یا افرادی که در منزل هستند زنگ میخورد و در صورتی که شما در منزل نباشید تماس به گوشی موبایل شما منتقل می شود، در این هنگام با فرض اینکه شما می خواهید درب منزل را باز نمایید با شماره گیری یک رمز مخصوص دستگاه اینترکام دستور باز نمودن درب را صادر می نمایید و از طریق گوشی موبایل خود درب منزل خود را باز می نمایید .
همچنین در صورت استفاده از دوربین های IP در حیاط منزل یا قسمت های مختلف می توانید با استفاده از نرم افزار SIP phone نصب شده بر روی گوشی همراه خود با آن دوربین ها تماس حاصل نموده و تصویر ارسالی آن دوربین را روی تلفن همراه خود مشاهده نمایید. همچنین این دوربین ها قابلیت اتصال به سنسورهای مختلف حرکتی، حرارتی، صوتی و… را دارا می باشند که با عمل کردن هر کدام از سنسورها مثلاً باز شدن یک درب مخصوص یا فشرده شدن یک شاسی یا کلید این دوربین با تلفن تصویری موجود در منزل یا گوشی موبایل شما تماس تصویری حاصل نموده و شما از وضعیت محل با خبر می شوید و حتی می توانید از طریق میکرفن و اسپیکر متصل به دوربین با افراد حاضر در محل صحبت نمایید. در آینده ای نه چندان دور از طریق گوشی موبایل خود چراغ های منزل خود را نیز می توانید خاموش یا روشن نمایید .