VOIP چیست
VOIP چیست؟ همه چیز درباره تلفن های تحت شبکه

تلفن تحت شبکه چیست؟

آی پی فون در اصطلاح به تلفن هایی گفته می شود که در شبکه ی ویپ (VoIP) به کار گرفته می شوند. این تجهیزات با پشتیبانی از پروتکل SIP، قابلیت تماس و انتقال صدا و تصویر را بر بستر شبکه ی IP همچون اینترنت، برای کاربران فراهم می سازند. نام های متفاوتی مانند IP Phone، تلفن تحت شبکه، تلفن VoIP برای این نوع تجهیزات از سوی کاربران به کار می رود. از نظر کارشناسان این حوزه IP Phone به عنوان نام انگلیسی و تلفن تحت شبکه (کامپیوتری‌)‌ به عنوان معادل فارسی آن درست ترین نام جهت به کاربردن در رابطه با این نوع تجهیزات است. IP مخفف عبارت Internet Protocol، استانداردی برای انتقال بسته های (Packet) دیتا در شبکه محلی (LAN) یا شبکه گسترده (WAN) است. IP در‌ واقع همان تکنولوژی به کار رفته در شبکه های کامپیوتری (data network) شماست که به وسیله آن اطلاعات را ارسال یا دریافت می‌کنید.

IP Phone چگونه کار می‌کند؟

فرآیند کار تلفن‌های تحت شبکه بسیار ساده است؛ این تلفن‌ها صدای آنالوگ را دریافت می‌کنند و آن را به پکت های دیجیتال تبدیل می‌کنند. این پکت ها از طریق شبکهٔ مجهز به تکنولوژی IP منتقل می‌شوند. و در انتها IP Phoneها پکت های دیجیتال را نیز به جریان صدای آنالوگ تبدیل می‌کنند. برای تبدیل و انتقال بدون نقص جریان صدا، یک IP Phone از پروتکل های VoIP و Codecهای صوتی بخصوصی استفاده می‌کند. با این توضیح به وضوح روشن است که IP Phone از فن آوری VoIP استفاده می کند و به همین دلیل گاهی از آن با نام تلفن ویپ ( VoIP Phone ) یاد می شود. واژهٔ VoIP هم مخفف عبارت Voice over Internet Protocol، به معنی ارسال تماس های تلفنی از طریق شبکه ( و اینترنت ) است که امروز به واژهٔ بسیار متداولی تبدیل شده است. VoIP در حالت کلی یک فن آوری ست.

نحوه کارکردن سیستم ویپ VoIP

سیستم VoIP این قابلیت را دارد که در خانه‌ها، ادارات ، سازمان‌ها و شرکت‎های بزرگ مورد استفاده قرار گیرد. یک سوئیج تلفن محور اصلی تبادلات سیگنالی در این سیستم است. افرادی که از این سیستم استفاده می‌کنند می‌توانند یک شماره تلفن در اختیار داشته باشند. برخی از نوعی از آداپتور استفاده می‌کنند، که این اجازه را به آن‌ها می‌دهد که از تلفن‌های معمولی برای ایجاد یک کانکشن ویپ استفاده نمایند. محققان به این نتیجه رسیده اند که اگر بتوانند سیگنال آنالوگ را به دیجیتال تبدیل کنند، می‌توانند آن را تا مسافت‌های طولانی انتقال دهند. به همین خاطر باید حین ارسال سیگنال آنالوگ، آن را از حالت آنالوگ به دیجیتال تبدیل کنند. این کار با استفاده از یک مبدل (ADC) انجام می‌شد. سپس در مقصد بایستی این سیگنال دیجیتال دوباره به آنالوگ تبدیل شود که این کار هم توسط مبدل (DAC) انجام می‌شود. فن آوری VoIP نظیر آنچه اشاره گردید کار می کند . در ابتدا ، صدای دیجیتال شده در بسته های اطلاعاتی قرار می گیرد و پس از ارسال در مقصد مجددا” به صوت تبدیل می گردد. با ذخیره اطلاعات به فرمت دیجیتال می توان بر روی آنان کنترل بهتری را اعمال نمود . مثلا” می توان آنان را فشرده ، مسیر آنان را تعیین و یا آنان را به یک فرمت جدید دیگر تبدیل نمود .

امنیت تلفن تحت شبکه

تنها وظیفه تلفن های آنالوگ، امکان برقراری تماس خارجی است، اما تلفن های تحت شبکه در کنار انجام وظیفه عادی خود، امکانات مختلفی نظیر اعلان وضعیت حضور همکاران و … را در بر بستر شبکه ارایه می‌کنند. با توجه به استفاده از بستر شبکه، حملات تحت شبکه، آسیب پذیری احتمالی را در پی خواهد داشت. هکر‌ها با چند نوع حمله معروف، در تلاش خواهند بود تا به اطلاعات هویتی تلفن تحت شبکه دسترسی داشته باشند. اگر سیستم تلفنی، به خودی خود قابلیت جلوگیری از این نوع حملات را نداشته باشند و تلفن‌های تحت شبکه به آخرین نسخه‌های نرم‌افزاری خود مجهز نشده باشند، آسیب پذیری با درجه متوسط به بالا را خواهد داشت.

تفاوت تلفن تحت شبکه با تلفن دیجیتال چیست؟

شاید شما هم جزو کسانی باشید که تفاوت تلفن تحت شبکه و تلفن های دیجیتال را نمی‌دانید. بهتر است بدانید که این دو نوع تلفن مشابه هم نیستند و در واقع تلفن های دیجیتال نسخه بهبود یافته و پیشرفته تر تلفن های آنالوگ هستند. تلفن‌های دیجیتال لزوما آی پی فعال ندارند و وجود پورت شبکه به معنی تلفن تحت شبکه نیست.به طور کلی، تلفن های دیجیتال به خوبی طراحی شده ‌اند و سیستم های PBX را کاملا پشتیبانی می کنند.اگر نیازهای ارتباطی شرکت بیشتر از سیستم‌های تلفنی آنالوگ باشد قطعا تلفن‌های دیجیتالی دست رد بر آن خواهد زد و در این مواقع چاره‌ای جز استفاده از تلفن تحت شبکه نخواهید داشت.

مزایای استفاده از تلفن تحت شبکه یا ویپ ( VoIP )

با استفاده از تلفن تحت شبکه، در حال حاضر می‌توان یک پل برای ارایه خدمات یکپارچه نوین را داشت. تلفن تحت شبکه نسل اول، این امکانات را تا حدودی در اختیار شما قرار می دهد و تلفن های تحت شبکه هوشمند که از آنها به عنوان نسل نو یاد می‌شود، مستقیما به عنوان ابزار‌های چندرسانه ای عمل می‌کنند. در طرف دیگر، تلفن تحت شبکه ، از استاندارد جهانی پروتکل ارتباطی Sip استفاده می‌کند و تمامی ارتباطات برروی این پروتکل نهادینه شده است.  در کل از مزایای استفاده از IP Phone می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حذف محدودیت جغرافیایی
  • کاهش چشمگیر هزینه ها (منابع انسانی، منابع سخت افزاری شامل هزینه های مخابراتی، نگهداری و بروزرسانی)
  • استفاده ی بهینه از منابع موجود (بستر شبکه، سرویس اینترنت)
  • ایجاد مدیریت متمرکز و یکپارچه
  • اختصاص شماره تماس ثابت و همیشگی به افراد، صرف نظر از موقعیت جغرافیایی
  • مدیریت بهینه منابع
  • جهش در راستای رشد و تعالی سازمان

انواع تلفن تحت شبکه

با سیم: رایج ترین مدل آی پی فون ها، مدل های با سیم هستند که از طریق کابل شبکه و پورت RJ45 به شبکه ی IP متصل می شوند.

بی سیم: تلفن های IP بدون سیم، خود دارای دو گونه ی مختلف هستند:

  • وای فای (Wi-Fi): هر دستگاه تلفن به صورت مستقل از طریق WiFi به Access Point یا دستگاه وایرلس مادر، به شبکه متصل می شود. از مزیت های آن می توان به امکان جا به جایی راحت برای کاربر اشاره کرد. البته افت سیگنال و اختلال در مکالمه در زمان جا به جایی میان AP ها، از معایب این مدل از تلفن های ویپ به شمار می رود.
  • دِکت (DECT): این مدل از تلفن های بی سیم، جهت ارتباط از استاندارد DECT بهره می برند؛ به عبارت دیگر ارتباط تلفن ها با دستگاه مادر از طریق DECT برقرار شده و دستگاه مادر از طریق کابل به شبکه متصل می شود. این فناوری، در تعداد اتصال تلفن ها به یک دستگاه مادر و محدوده تحت پوشش، محدودیت دارد.

یو اس بی (USB): این مدل از تلفن شبکه از طریق پورت USB به کامپیوتر متصل شده و دیگر نیازی به کابل شبکه ندارند.

تلفن نرم افزاری (Softphone): نوع نرم افزاری تلفن های VoIP می باشد که بر روی کامپیوتر و موبایل نصب شده و نیاز به سخت افزار جانبی خاصی ندارند. از مشهورترین سافت فون ها می توان به Zoiper, Eyebeam, Linkus, 3CX و… اشاره نمود.

کاربری های مختلف تلفن های تحت شبکه چیست؟

در یک شبکه تلفنی بزرگ، انواع و اقسام تلفن های مختلف مورد نیاز است. در نظر داشته باشید که کاربرد تلفن برای یک مدیر ارشد با کاربرد تلفن برای یک اپراتور تلفنی متفاوت است. بر این اساس IP Phoneها نیز طراحی های متفاوتی دارند.

  • کارشناسی: آی پی فون های ارزان، دارای حداقل امکانات، ویژه ی کارمندان عادی.
  • اپراتوری: تلفن های شبکه ویژه ی منشی ها، اپراتورها، کارشناسان مرکز تماس و مسئولین دفتر مدیرعامل که معمولاً نیاز به دسترسی آسان تری به تمامی داخلی ها دارند.
  • مدیریتی: تلفن های ویپ ویژه ی روسا و مدیران شرکت ها و سازمان ها که در وهله اول بسیار شکیل و زیبا بوده و همچنین دارای امکانات منحصربفری نیز هستند.
  • تصویری: ویدیو فون ها جهت برقراری تماس و کنفرانس تصویری بین کاربران یک سازمان یا شرکت مورد استفاده قرار می گیرد.

ضرورت های استفاده از تلفن های تحت شبکه یا ویپ

  • گسترش شبکه های کامپیوتری و اینترنت
  • کسب و کار های گسترده، نیازمندی های جدید
  • یکپارچگی ارتباطات و اطلاعات
  • دور کاری
  • مدیریت متمرکز و استفاده مشترک از منابع متمرکز
  • کسب و کار های ۲۴ ساعته
  • عدم تولید سیستم های آنالوگ و ارائه سرویس های پشتیبانی لازم

برای اطلاع از آخرین قیمت و خرید انواع تجهیزات فیبر نوری به سایت فروشگاهی فیبران فعال در فروش انواع تجهیزات فیبر نوری مراجعه کنید یا با مشاورین فروش فیبران تماس بگیرید.